KUNSTTURE

Kommende kunstture

Kunsttur 31. juli 2025 til Odsherred.

Frederik Næblerød og Casper Aguila med udstillinger på Odsherred Museum og Odsherred Kunstmuseum.


Denne tur er arrangeret af bestyrelsen og Karen Martinussen, som er nyt og allerede meget aktivt medlem i kunstforeningen. Karen kender personligt "drengene" - så det kan kun blive en meget begivenhedsrig kunsttur.


Kl.10.00   Afgang Galleriet

Kl.10.45   Ankomst Odsherred Museum, Grundtvigsvej 12, Nykøbing 

Sjælland (Karen Martinussen fortæller/rundviser)

Kl.12.30   Frokost Lokalkompagniet (5 min. gang)

Kl.13.30   Afgang til Asnæs

Kl.14.00  Ankomst til Odsherreds Kunstmuseum, Rødhøj 11, Asnæs                          (mød kunstnerne Frederik Næblerød og Casper Aguila)

Kl.16.00  Hjemad.


Som sædvanligt vælger vi menuer på forhånd - tilføjes senere. Maden er ikke inkluderet i turprisen og betales særskilt til cafeen på dagen.


Kunstforeningen arrangerer samkørsel og det er inkluderet i prisen.


160,- kr./person for medlemmer af kunstforeningen og 190,- kr. for ikke-medlemmer.


Tilmelding senest torsdag 24. juli til bo@verland.dk og betaling på Mobile Pay 20670202 (Bo Verland).


 


Kunst eller hærværk? (v/Karen Martinussen)


Da Britta Tøndborg fra Odsherred kunstmuseum for snart 3 år siden forberedte en udstilling med kunstnerne Casper Aguila og Frederik Næblerød, havde hun på ingen måde forstillet sig det stormvejr udstillingen ville give i medierne og hvor højt bølgerne ville komme til at gå lokalt.

Men faktisk var bølger og storm start skuddet for de 2 kunstnere i Odsherred.

Stormen Bodil i 2013 havde raseret et sommerhus ved Flydesø i Rørvig.

Som noget nyt i Danmark indførte de 2 kunstner begrebet Art Squat, et kendt begreb i storbyer i udlandet, hvor man indtager noget ingen bruger, forskønner det med kunst og giver det tilbage til alle.

Resultatet var FANTASTISK og til stor glæde for folk, der gik tur på stranden.

Desværre tog stormen Urd huset i 2016 og i stedet kastede de 2 kunstnere sig over en rest af en ødegård i Vig efter samme princip.

Begge projekter er blevet foreviget i en film af Casper Aguila, som vi skal se på vores tur.

Næste gang den brede befolkning støder på de 2 er på TV.

Frederik er med i den første udgave af programmet kunstner kolonien, som bliver optaget i Skagen.

Kort tid efter er de begge med i programmet "Ufortyndet". Hvor man følger kunstneren, samt en kammerat i 3 afsnit, hvor de skal dekorere et hus i Italien.


I forbindelse med et længe ønsket salg af Anneberg hvor det daværende museum havde til huse, stod man pludselig med et problem......

Lokalerne, man først var blevet lovet, var fyldt med skimmel svamp og derfor fik man den nyeste bygning på den lukkede Grundtvigskole i Nykøbing stillet til rådighed i 2024.


Hvad gør vi nu? Kæmpe rum og ingen penge...... Frederik og Casper sprang til og ved hjælp at gratis materialer fra genbrugspladsen og maling sponseret af lokal farvehandler formåede de at skabe total værket "Places Like This", som bliver det første sted vi besøger.

Her vil jeg (Karen Martinussen) fortælle lidt, da jeg besøgte stedet og kunstnerne under opbygningen af udstillingen, hvor de arbejdede dag og nat for at nå det hele.


Vores 2. stop er udstillingen i Asnæs, som var den oprindelige udstilling. Her er kunstnerne til stede, hvor de vil fortælle om udstillingen og ikke mindst al den ballade, der har været pga. dekorationen på facaden.

Det har ført til politi anmeldelse for hærværk, trusler og MASSER af skriverier i pressen, men også en KÆMPE hæder fra Statens kunstfond med en anerkendelse på 25.000 kr til begge kunstnere og en cadeau til museet.

Og som Frederik Næblerød siger - spørg os om ALT lad og få en dialog.

Kunst eller hærværk?




-----------------------------------------------



Udvalgte tidligere kunstture

Papirakademiet fokuserer på håndlavet papir som kunstnerisk udtryksmiddel.

Vidste du, at papir er andet og mere end et A4 ark? At du selv kan fremstille papir af jordens planter, p.g.a deres indhold af cellulose? At fremstilling af papir er et mere end 2000 årigt gammelt håndværk?


Anne Vilbøll førte os med smittende entutiasme ind i papirets verden, hvor vi sluttede af med at lave vores eget stykke papir.

En helt igennem fantastisk dag efter hvilken vi nok ikke længere bare vil betragte papir som blot papir. Klik på billedet ovenfor og se en video fra vores besøg hos Papirakademiet.

Der blev i 2019 åbnet et spændende museum på Holmegaard Glasværk, hvor historien om glasværket fortælles. Vi fik en guidet tur, hvor vi fik fortællingen om glasværket, men også om Kähler keramik. Der var et arbejdende værksted, hvor en glaskunsthåndværker arbejdede ved ovnene og viste nogle teknikker.

Jim Lyngvild udstillede sin fotokunst, store kjoler og glasbuster af Dronning Margrethe.

Vi sluttede turen af på et nyindrettet Grafisk Værksted i en del af de gamle tørrehaller til tørv, hvor vi blev ført ind i grafiske teknikker.

En inspirerende og spændende tur, som bød på mange kunstneriske indtryk og vi blev indført i værkstedets teknikker. 

Der er store og mindre skulpturer fra mange af Galschiøts kunstinstallationer, der har været udstillet over hele verden. Udstillingerne ændrer sig konstant, da skulpturerne udlånes til andre udstillinger og nye kommer til.

Vi besøgte Yoshio Nakajimas kunsthal, som ligger i det gamle Raus Stenkarlsfabrik i Helsingborg. Udover den faste udstilling af Yoshio Nakajimas værker er der en event med kunstneren Rui Sakurai, samt en butik med klassisk stentøj fra værkstedet.
Derefter tog vi til Kullen, nærmere bestemt Ladonia, hvor vi så Sveriges måske mest omstridte kunstværker - nemlig Lars Vilks værker - Nimis og Arx.

Tur til Louisiana hvor vi så Olafur Eliassons storladne stenlandskab med rislende bæk.

Det var et stykke natur-arkitektur, indrammet af den hvide kube, hvor vi (publikum) vaklede rundt skiftevis måbende og smilende.


Derudover nød vi dagen i selskab med Emil Noldes værker, samt en hyggelig frokost i parken, hvor vi nød vores medbragte mad og drikke.